FOOD Design

FOOD DESIGN – czym jest? Najogólniej to projektowanie innowacyjnych produktów i usług spożywczych: planowania diety, kultywowania pewnych schematów związanych z przygotowaniem i konsumpcją, projektowanie opakowań (ang. packaging design), produkcja, itd. Może się wydawać, że jest to dziedzina interdyscyplinarna, która łączy wiele dziedzin w jednym (potocznie mówiąc) worku.

W Food Design nie chodzi tylko o to, aby jedzenie „ładnie wyglądało”. Liczy się efekt jaki żywność (mówiąc żywność mam na myśli cały kompleks: sposób tworzenia, podania, smak, itp.) wywiera na konsumencie – „ma wzbudzać dobry nastrój i samopoczucie” (R. Verganti). Dla producentów Food Design stwarza możliwości doskonalenia produktów lub wprowadzania nowych, a tym samym wzmacniania swojej konkurencyjności na rynku. Z kolei konsumenci otrzymują produkty, które „trafiają” w ich potrzeby, zwiększają zadowolenie.

M. Guixé – „ojciec” i propagator Food Design – mówi, że jest to dyscyplina tworzenia produktów żywnościowych, które są „ergonomiczne, funkcjonalne, interaktywne, komunikują pewne treści, ciekawe wizualnie, a przy tym są ponadczasowe i współczesne”.

A kim jest food designer? Na stronie głównej (www.food-designing.com) M. Guixé widnieje cytat:

A food designer is somebody working with food, with no idea of cooking” (Inga Knölke, 1999).

R. Verganti komentuje, że food designerami mogą być projektanci, naukowcy, dostawcy, pośrednicy, artyści, itd, a niekoniecznie osoby blisko związane ze światem spożywczym.

Warto zapoznać się z programem:W Polsce Food Design nie jest jeszcze bardzo znany. Całkiem niedawno odbyła się pierwsza konferencja Food Design zatytułowana „Food design. Innowacje dla branży spożywczej”, a zorganizowana została przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.

(Program konferencji – warto zajrzeć:  www.prodesign.com.pl/tl_files/zdjecia/download/prezentacja_konferencja_warsztaty.pdf)

Kilka przykładów:

Flor di Grana, Castiglione Morelli, Ceschi

2001 Presented in Foodwork.
La Sala Vinçon, Barcelona.

(www.food-design.com)

www.design-dautore.com

Lisa Edsalv, fotograf Therese Aldgard

www.design-dautore.com

Christophe Michalak

Dinner in the sky, Bruksela

Książka M. Guixe – Food Designig
Projekt Frabcesca Zampollo – ambitna doktorantka  London Metropolitan University

Tags: , ,

Comments are closed.